FED Bu Hafta Pas Geçer Mi? ECB Ne Yapacak?

12 Haz 2023, Pazartesi

Bu hafta küresel merkez bankaları faiz kararı haftası. İlk olarak 15 Haziran’da FED, bir gün sonra da ECB’nin faiz kararını alacağız.

FED ile başlayalım.
Swap tarafı, bu yazı kaleme alındığında, FED’in bu toplantıda %72.4 olasılıkla pas geçeceğini fiyatlıyordu. Hatırlayalım, FED “veri bağımlı” gittiğinin altını çiziyor. Eğer bu cepheden bakacak olursak, bana kalırsa son gelen veriler bu ay 25 bp’lik bir faiz artışını gerekli kılıyor. Örneğin son gelen PCE verisi yukarı yönlü sürpriz yaptı. Yine açık iş ilanları (JOLTS) ile ADP özel sektör tarım dışı istihdam verileri de beklenti üstü geldi. Tarım dışı istihdam raporuna baktığınızda da FED için “coşku ile kutlanacak” bir durum yok. Aksine güçlü tarım dışı istihdamın yanı sıra, maaş bazlı enflasyon tarafında da güçlü bir gevşeme yok. Tüm bu verileri topluca değerlendirdiğimizde enflasyonda kalıcılık ve inatçılık güçlü bir şekilde masada durmaya devam ediyor.

FED’in 14 Haziran FOMC Toplantısı İçin Faiz Düzeyi Olasılıkları

fed

Kaynak: CME Group FED Watch

Veriler Hâlâ Güçlü Gelmeye Devam Ettiği Halde Neden Swap Tarafı Pas Geçmeyi Fiyatlıyor?

Bunun sebebi FED üyeleri. Geçtiğimiz haftalarda iki FED üyesi Jefferson ve Harker’ın “para politikasının gecikmeli etkileri ve bankacılık krizi kaynaklı kredi daralması” nedeniyle Haziran’da faiz artırmayarak “bekle ve gör” yapılmasının ardından, “gerekirse Temmuz ayında bir faiz artışı yapılabilir” sözlü yönlendirmesi ile piyasa bu toplantıda pas geçileceğini fiyatlamaya başladı.

Peki FED gerçekten pas geçer mi?

Bence kesin değil. İlk olarak Powell’dan pas geçmeye yönelik net bir sözlendirme görmedik. Son dönemde FED üyelerinde ayrışmalar olduğunu biliyoruz. O nedenle pas geçmeyi FED’in genel düşüncesi olarak görmemek gerekir. Ama daha önemli nedeni Salı günü enflasyon rakamlarının açıklanacak olması. Enflasyon oranları faiz artırımları konusunda son sözü söyleyecek. Manşet enflasyonun yıllık olarak %4.9’dan %4.2’ye geri çekilmesi beklenirken, aylık olarak %0.2 (geçen ayki artış %0.4’dü) artış göstermesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun da yıllık bazda %5.5’den %5.2’ye düşmesi, aylık bazda geçen ay ile aynı oranda %0.4’lük artış kaydetmesi bekleniyor. Enflasyon rakamlarını topyekûn değerlendirdiğimizde enflasyonda kalıcılığa dair emareleri, özellikle de aylık çekirdek enflasyonda görebiliyoruz. Buna rağmen gerçekleşmenin bu yönde olması durumunda, Haziran için pas geçme olasılığı güçlenir diye düşünüyorum.

Şunu da unutmamak gerekir ki; sadece faiz kararı değil, faiz karar metni ve Powell’ın yapacağı konuşma da fiyatlamalar açısından önemli olacaktır. Faiz karar metninde faiz artışlarının duracağına ilişkin yeni bir sözlü yönlendirme gelecek mi, takip edeceğiz. Hem karar metninde hem de Powell’dan FED’in durma noktasına yakın olduğuna dair gelecek mesajlar “güvercin fiyatlamalara” sebep olabilir. Bu konudaki beklentim, bu toplantıda pas geçilmesi durumunda, Powell’ın veri bağımlı sürece atıf yapmaya devam ederek, Temmuz’da faiz artırımı için kapıyı tam olarak kapatmaması.

FED’in pas geçmesi her ne kadar fiyatlara girmiş olsa da endekslere alım getirecektir. “Beklenenden güvercin bir FED”, kritik 4300 direncinin üzerini test eden S&P 500 endeksinin 4400’ü aşmasını ve yükselişini hızlandırmasını beraberinde getirebilir. Özellikle de kritik direncini yakın vadede yukarı kıramayan altında da 1990 $ üstü fiyatlamalar ve burada tutunma gündeme gelebilir. Şahin bir FED durumunda ise endekslerde kısmi bir baskı beklerim. Çünkü FED, yeterince fiyatlandı diye düşünüyorum. Endekslerin son dönemde ağırlıklı odaklandığı kısım resesyon ve büyüme beklentileri. Yine daha şahin FED durumunda ons altın 1950 $ altına çekilebilir. Ancak 1930’un altını test etse de, kalıcı olacağını düşünmüyorum. Bu anlamda 1930 altına, özellikle de 1880 $ bölgesine geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanılabilir diye düşünüyorum.

15 Haziran’da ECB’den gelecek faiz artışında daha net olduğumu söyleyebilirim. Swap tarafına da baktığımızda piyasa %95 olasılıkla 25 bp’lik faiz artışı yapılacağını fiyatlıyor, ben de 25 bp’lik artış olacağını düşünüyorum. ECB’ye dair yılın geri kalanında ne yapacağına ilişkin piyasada kafa karışıklığının olduğunu görüyoruz. 50 bp artış yapar diyen de, var 75 bp yapar diyen de… Fakat Almanya ve Euro Bölgesi’nin bu yılın ilk çeyreğinde teknik resesyona girmesiyle, ECB’nin yılın geri kalanında çok şahin gidemeyeceğini düşünen kesim giderek artıyor. Şunu da unutmamak gerekir ki, Lagarde başta olmak üzere ECB üyelerine baktığımızda hem çekirdek enflasyonun inatçı olması hem de ücret-fiyat spirali gerekçeleri ile faiz artışlarının devam edeceğini ve faizlerin uzun süre yüksek kalacağına dair sözlü yönlendirmeler gelmeye devam ediyor.

ECB’nin 15 Haziran Toplantısı İçin Faiz Düzeyi Olasılıkları

 

ecb

Kaynak: Bloomberg Terminal

Şimdilik swap tarafı, şu an 3.25 olan mevduat faizinde, 3.72’lik tavan faizine Ekim ayında ulaşılacağını fiyatlıyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde de bir faiz indirimi beklentisi olmadığını görüyoruz. Son olarak bu hafta FED’in veya ECB’nin birbirlerine göre daha şahin veya güvercin olmaları da fiyatlamaları etkileyecektir. Bu noktada ECB’nin FED’e göre daha şahin (daha güvercin) algılanması; Euro/Dolar paritesi ve ons altın için olumlu (olumsuz) olacaktır.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın