FED Faiz Kararları Yatırımcıya Ne Anlatıyor?

09 May 2023, Salı

FED (Federal Reserve System), ABD Merkez Bankası’nın kısa adıdır. Küresel ekonomik faaliyetlerin birbirine daha bağlı hale gelmesi ile finansal gelişmeler, yatırımcı portföylerinin gidişatını değiştirmektedir.  ABD’nin Merkez Bankası sistemi olan FED’in faiz kararı, dünya ekonomisinin tümünü etkilediği için yatırımcılar ve finans otoriteleri için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle de kararların açıklanacağı tarihler takvimlere titizlikle işlenir ve çıkacak kararlar büyük bir ilgiyle takip edilir. Karar alınması ile yorumlar ve analizler yapılarak piyasalar bu kararlar doğrultusunda yeniden şekillenmektedir. Bu nedenle her yatırımcı FED faiz kararlarını takip etmelidir. Bu yazımızda, FED faiz kararları hakkında merak edilen detayları sizler ile paylaşacağız.

FED Faiz Kararı Nedir?

ABD Merkez Bankası (FED), her sene 7 haftalık aralıklarla toplamda 8 kez toplanarak “hedef faiz oranı” üzerine karar verir. Yapılan toplantılar sonucunda ise gecelik faiz oranlarının artırılıp azaltılması veya sabit kalması gibi kararlar alınmaktadır. Bunun yanı sıra hedef faiz oranı ya da gecelik faiz oranı, bankaların birbirlerine borç para verirken referans aldıkları faiz oranı düzeyidir. Ekonomideki alım-satım yavaşlayarak paranın el değiştirmesi durmaya başlarsa ekonomi de durgunlaşma sürecine girer. Bu noktada faiz oranlarının bu kadar önemli olmasının sebebi de ekonomiyi canlandıracak veya öldürecek potansiyele sahip olması durumudur.

Faiz Neden Artırılır?

Faiz artırmak, parasal genişlemenin ve hızlı bir ekonomik büyümenin hedeflendiği bir süreçte tercih edilmese de kimi zaman faizlerin artırılması ülke ekonomisinin sağlığı için önemli bir kriterdir.

Faizlerin uzun bir süre düşük kalması, ekonomideki parasal teşvikler ile enflasyonun yükselmesine neden olur. Bunun yanı sıra yerel para biriminin değer kaybettiği ve ekonominin ısındığı bir ortamda, faizlerin artırılması enflasyonla mücadele de en önemli araçlardan biri olarak görülür. Günümüzde ABD, buna en güzel örneklerdendir. FED, pandemi sürecinde faizleri 0-25% aralığına çekerek uzun bir süre bu aralıkta tutmuştur. Daha sonra ise varlık alımlarını hızlandırarak ekonomiye para enjekte etmiş ve ABD ekonomisini canlandırmıştır.

FED Faiz Artırdığında Ne Olur?

Faizlerin yükselmesi ile ekonomideki yüksek harcamalar ve borçlanmalar azalma eğilimine gelmektedir. Bununla birlikte ürün ve hizmetlere olan talebin azalması, fiyatlarının da azalması veya sabit kalması yönünde bir gelişme gösterir.

Bu nedenle ülkeler, enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımı politikasını uygulamaktadır. Faiz oranlarının artması ile risksiz yatırımın getirisi de artmaktadır. Bu sayede de bireyler ve kurumlar birikimlerini hisse senedi gibi daha yüksek riskli yatırım araçları yerine daha düşük riskli faiz yatırım araçlarına yönlendirir. Böylece borsaya olan talep azalır ve dolaşımdaki para miktarı banka kasalarına gireceği için enflasyonda azalma süreci başlar. Bununla birlikte yurt dışındaki yatırımcılar arasından yüksek faizden yararlanmak isteyenleri de ülkeye çekerek, ülkedeki döviz miktarı artırılır.

FED’in Temel Görevleri Nelerdir?

FED’in temel görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • ABD halkının ve finansal kurumlarının yanı sıra yabancı organizasyonlara da görev ve sorumlulukları doğrultusunda finansal hizmet sunması gerekir.
  • Fiyat istikrarını korumak ve istihdamı sürekli hale getirmek adına ABD’nin para politikasını yürütmesi görevlerinden biridir.
  • Finansal piyasaları krizden korumalı ve sürekli olarak risk yönetimi faaliyetlerinde bulunmalıdır.
  • Mali sistemin işlevsel ve istikrarlı biçimde sürdürülmesini sağlamalı ve gerektiğinde sistemi kuvvetlendirecek düzenlemeleri yürütmelidir.
  • ABD bankacılık sektöründe denetleme ve düzenlemeler uygulanarak bu sektörde işlem yapan kişi ve kurumların haklarını korumalıdır. Ayrıca sektörün tüm aktörlerinin ortak ve adil rekabet koşulları içinde olduğundan emin olması gerekir.

Bu yazımızda sizlere FED faiz kararları hakkında çeşitli bilgiler sunduk. FED’in görevlerine ve faiz artırımına değindik. FED’in altın üzerinde etkilerini merak ediyorsanız Altında Fed Etkisi yazımızı inceleyebllirsiniz.

 

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın