Euro Bölgesi PMI Verileri Açıklandı

01 Tem 2021, Perşembe

İmalat PMI Beklentinin Üzerinde

Euro Bölgesi haziran ayı imalat PMI verileri bugün açıklandı. Yayımlanan rapora göre mayıs ayında 63.1 olan İmalat PMI, haziran ayında 63.4’e yükselerek beklentinin üzerinde açıklandı. Üst üste dört aydır artış görülen PMI, son 24 yılın en güçlü artışına işaret ediyor. Haziran ayında ülke bazında PMI rakamları sırasıyla Hollanda’da 68.8, Avusturya’da 67.0, Almanya’da 65.1, İrlanda’da 64.0, İtalya’da 62.2, İspanya’da 60.4 Fransa’da 59.0 ve Yunanistan’da 58.6 olarak açıklandı.

Ülkeler bazında incelendiğinde, Hollanda’da rekor hızda büyüme gözlemlendi. Firmalarda işe alım oranları hızla artarken, fiyatlarda teslimat sürelerinin uzaması nedeniyle rekor artış kaydedildi. Almanya’da üretim ve yeni siparişler ilk kez hızlanırken, tedarik sıkıntısı üretimi engellemeye devam etti. İtalya’da ise satışlarda mayıs ayına göre çok az bir düşüş gözlemlenirken, üretim kapasitesindeki baskılar devam etti. İspanya’da güçlü talep nedeniyle üretimde keskin artış yaşanırken, arz tarafında yaşanan problemler sürdü. Fransa’da çıktı büyümesinde yavaşlama olmasına rağmen imalat sektöründe toparlanma gözlemlendi. Bunun yanı sıra üretim ve istihdamda da artış kaydedildi. Yunanistan’da ise talep güçlü olmasına rağmen üretim kapasitesinde yaşanan zorluk, talepleri karşılama konusunda engel yaşanmasına neden oldu. Çalışma koşullarında iyileşme gözlemlenirken, hammadde ile ilgili kıtlık devam ediyor.

Ülkelerde genel olarak haziran ayındaki duruma bakıldığında, istihdam ve sipariş oranlarında rekor artış kaydedildi. Artan talebi karşılamak için daha fazla işçi alımı yapılması, 1998’den bu yana en hızlı istihdam artışı yaşanmasına neden oldu. Ülkelerin tamamında büyüme gözlemlenirken, arz yönlü kısıtlamaların devam etmesi nedeniyle ise fiyatlarda rekor oranda artış görüldü. Üretimde artış olmasına karşın artan talepler sebebiyle üreticiler yüksek talepleri karşılamakta zorlandı. Artan talebe bağlı olarak satın alma faaliyetlerinin artması, firmaların gelen talepleri stoklarından karşılamasına neden oldu.

Özetlemek gerekirse, Euro bölgesi imalatı haziran ayında da büyümeye devam etti. Salgının etkilerinin azalacağı beklentisi, geleceğe yönelik pozitif beklenti oluşturuyor. Bunun yanı sıra artan talebin karşılanmasında yaşanan tedarik zinciri ve teslimat zorlukları kısa vadede kötüleşse de aşılama ve normalleşme süreciyle beraber bu durumun çözülmesi bekleniyor.

Grafik incelendiğinde imalat PMI’da salgının başlangıcından bu yana yaşanan istikrarlı artışın son üç aydır yavaşladığını söylemek mümkün. Enflasyonist baskılar, arz tarafında yaşanan tıkanıklık, tedarikte ve lojistikte yaşanan sıkıntıların normalleşme süreciyle birlikte etkisinin azalacağı beklentisi, PMI verileri açısından ileriki dönemlerde olumlu olacaktır.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın