Resesyon mu Savaş mı?

28 Haz 2022, Salı

Gıda Krizi Kapıda mı?

Rusya-Ukrayna arasındaki yaşanan gerilimin ardından tarımsal ürünlerdeki fiyatlamalarda yaşanan agresif yükseliş sonrasında küresel çaptaki resesyon endişesiyle birlikte fiyatlamalarda kısa vadeli bir düşüş izlenmekte. Rusya ve Ukrayna’nın Dünya üzerindeki tahıl ihtiyacının %30’unu karşılamakta olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, yaşanan gerilimin devam etmesi durumunda arzı kısıtlamaya devam edeceğinden fiyatlamalarda yükselişler sürebilir. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin devam etmesi, ABD ve Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşılık Rusya’nın Ukrayna’daki limanlara uyguladığı abluka sonrasında Ukrayna’nın tahıl ihracatının kesilmesine neden olmuş durumda. Yaptırımların sonucu ve küresel konjonktürü göz önünde bulundurduğumuzda gıda krizi küresel çapta kapıya dayanmak üzere gibi görünüyor.

Yaptırımlar Gıda Krizini Etkileyecek mi?

ABD Hazine ve Maliye Bakanı Janet Yellen Rusya’ya yapılan yaptırımların gıda krizinin göz önünde bulundurularak uygulandığını söylese de bu durum hükümetlerde yine de paniğe sebep olmuş durumda. Dünya Bankası tarafından yayınlanan son ‘’Küresel Ekonomik Beklentiler’’ raporunda bahsedilen düşük gelirli ülkelerdeki halkın belli bir kısmının gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğunu açıklaması da hükümetleri  bu durumda önlem almaya yöneltmiştir. Dünya Bankası başkanı David Malpass, Haziran ayı başlarında küresel stagflasyon konusunda uyarıda bulunurken, “Bazı bölgelerde ciddi şekilde yetersiz beslenme ve derinleşen açlık ve hatta kıtlık riski var” açıklamalarında bulundu. Yayınlanan raporla birlikte David Malpass’ın açıklamasının ardından yaptırımların ne kadar süreceği öngörülemediğinden bazı ülkelerde önlem amaçlı tahıl başta olmak üzere birçok tarımsal emtia ihracatının yasaklanmasına neden oldu.

Resesyon mu Savaş mı?

Ne Olacak?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre küresel çapta yaşanan gıda enflasyonun ana sebebi tahıl ve et fiyatlarından kaynaklanıyor. Dünya Bankası gıda krizini önlemek amacıyla, çiftçileri desteklemek ve ticareti kolaylaştırmak için önümüzdeki 15 ay içinde yeni projelere 12 milyar dolar yatırım yapma ve destek sözü verdi. Bu noktada Bloomberg tarımsal emtia endeksinde aşağı yönlü trend kırılımı görülse de resesyon riski fiyatlamalarda aşağı yönlü baskı oluştururken, Rusya-Ukrayna savaşı ve gıda krizi endişesi nedeniyle başta buğday olmak üzere şeker, mısır ve kahve gibi tarımsal emtia fiyatlarında yukarı yönlü hareketler izlenebilir.

Resesyon mu Savaş mı?

Küresel çaptaki resesyon endişesiyle birlikte fiyatlamalar ne oldu? Resesyon mu var savaş mı? Yaptırımlar gıda krizini nasıl etkileyecek? Finansal piyasalara dair sorularınızın cevabını öğrenmek ve günlük analizler için bizi takip etmeyi unutmayın.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın