Enflasyon Öncesinde Altın ve Gümüş Analizi

10 May 2022, Salı

Altın ve gümüş fiyatları, ABD tahvil faiz oranlarının yükselerek değerli metaller üzerinde baskı oluşturmasıyla haftaya değer kaybıyla başladı. Pazartesi günü %2’ye yakın düşen ons altın fiyatı 1850 dolara kadar gerilemesinin ardından bugün yatay hareket ediyor. Gün içinde ons altın fiyatı 1862 dolara kadar yükseldi.

Bu hafta yayımlanacak olan ABD enflasyon raporu öncesinde altın ve gümüş fiyatlamasında çalkantı devam ediyor. Enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin İleri dönük olarak artan belirsizlik ortamı finansal piyasalarda dalgalanmaya neden oluyor ve emtia fiyatlarında oynaklık artmış durumda. Teknik olarak ons altın için 1850 dolar bölgesi ilk önemli destek seviyesi konumunu koruyor. 2000 dolar zirvesinden başlayan yakın vadeli düşüş trendi ise 1890 dolar bölgesinde direnç konumu almış durumda.

Enflasyon Öncesinde Altın ve Gümüş Analizi

FED Sıkılaşmasının Ardından Gözler Enflasyonda

Geçtiğimiz hafta yapılan FED toplantısının ardından dolar endeksinde yaşanan değer artışı ve ABD tahvil faizlerindeki artış emtia fiyatlanmalarında değer kaybına neden olmuştu. Enflasyonda yaşanan yükselişi durdurmak için faiz artıran FED para politikası bakımında bu hafta çarşamba günü yayınlanacak ABD enflasyon verileri yakından takip edilecek. Enflasyonda yaşanan yükselişi frenlemek için faiz artışına giden FED’e karşın enflasyonda yükseliş eğiliminin devam ettiği görülürse altın ve gümüş gibi emtia fiyatları yeniden yükselişe geçebilir.

Fonlara bakıldığında ETF’lerin altın ve gümüş alımlarını düşürmesi de kıymetli maden fiyatlarında gerilemeye neden oluyor. Diğer yandan Asya’da uygulanan karantina tedbirleri tedarik sorununu güncel tutmaya devam ederken, Ukrayna hususunda belirsizliğin sürmesinin neden olduğu jeopolitik risk artışı da kıymetli madenler üzerinde belirleyici olmayı sürdürüyor.

Enflasyon Öncesinde Altın ve Gümüş Analizi

Altın ve gümüş yatırımcıları mevcut durumda yükselen tahvil getirilerinin aşağı yönlü etkilerine odaklanmış olsa da yakın gelecekte hızla yükselen enflasyonun, gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan küresel artışla artmaya devam etmesi halinde eski cazibesini geri kazanabilir.

Küresel ekonomiler daralma içinde geçtiğine endüstriyel gümüş talebi azaltırken, altın parasal bir varlık olarak değerini koruma eğilimindedir. Bu nedenle, gümüşün endüstriyel bir metal olarak işlev görmesi, altının ise ekonomik ve politik belirsizliğe karşı bir koruma görevi görmesi olarak genel bir açıklama yapılabilir. Bu durumda farklı ekonomik konjonktürlerde farklı sonuçları verebilir ama enflasyonist ortamın önceki dönemlerde altın talebi üzerine pozitif etki yarattığını belirtmekte yarar var. 

Enflasyon Öncesinde Altın ve Gümüş Analizi

Altın ve Gümüş İçin Önemli Teknik Seviyeler

Bu kapsam ons altın için 1850 dolar ve 1830 dolar seviyeleri ana destek bölgeleri olarak izlenebilir ve bu alanın altında kalınmadığı sürece yükselişin sürdüğünü görebiliriz. Altın fiyatında yükselişin yeniden ön planda kalması için 1915 dolar seviyede önemli bir direnç bölgesi olarak izleniyor.

Gümüş tarafında ise 21 dolar bölgesi uzun süredir destek olarak çalışmaya devam ediyor. Bu bölgenin gerisine geçirecek bir faktör oluşmadığı sürece önemli bir destek alanından tepki alımlarının geldiğini görebiliriz. Destek seviyesi gerisinde ise kırılma yaşanması halinde 18 dolar seviyelerine doğru değer kaybı devam edebilir.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın