BOEING’in Dördüncü Çeyrek Finansalları ve Kriz Yönetimi

02 Şub 2024, Cuma

Boeing şirketi, Çarşamba günü 4. çeyrek finansallarını açıkladı. Hâlihazırda, Covid-19 pandemisinin tetiklediği düşük talep etkilerinden kurtulamayan şirket, finansal büyümenin önündeki engelleri aşamamış ve bugüne kadar toparlanma çabalarında zorlanmıştır. Buna ek olarak 5 Ocak’ta yaşanan teknik arızanın yol açtığı olası bir felaketten dönülmesi ve ABD hava güvenlik düzenleyicisi olan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) 737 MAX jetlerine müdahalesi, şirketin daha da zorlu bir sürece girmesine neden oldu. FAA 6 Ocak’ta yaklaşık 171 Boeing 737-9 MAX tipi uçağa uçuş yasağı getirmiş ve bu olaylar hem finansal durumunu olumsuz etkilemesine hem de güvenlik endişelerini yol açmıştı.

Boeing, düzenleyici denetim ve üretim iyileştirme çabalarının beraberinde getirdiği baskılara rağmen, dördüncü çeyrek geliri ve serbest nakit akışıyla analist beklentilerini aştı. CEO Dave Calhoun’un Çarşamba günü yaptığı açıklama esnasında şeffaflık ve sorumluluk alma tutumu ile yatırımcı güvenini artırdı. Buna ek olarak Max 9 uçaklarının çoğunun uçuşa geri dönmesi ve 2024 tahmininin askıya alınması, şirketin üretim kalitesini finansal önceliklerin önüne koymasının bir işareti olarak değerlendirildi. Aynı zamanda üretim kısıtlamasına karşın, Boeing 737 tedarikçilerinin daha yüksek üretim oranlarında devam edeceğini ve aylık uçak üretiminin Şubat ayında 42’ye çıkmasını beklediğini açıkladı. Bununla birlikte aylık 5 adet 787 üretilmekte olup 777x üretimine de dördüncü çeyrek itibari ile başlamış bulunulmaktadır. Ayrıca, envanterde bulunan 200 adet Max jeti ve 60 adet 787 Dreamliner’in bu yıl teslim edilmesi bekleniyor. Bu strateji ile birlikte tedarikçilerin mevcut üretim hızlarına ayak uydurmasına ve üretim kalitesini artırmalarına olanak tanınması planlanmaktadır.

 

boeing

 

31 Ocak tarihinde 2023 4.çeyrek finansallarını açıklayan Boeing’in performansı beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Piyasa beklentisi satış gelirinin 21,07 milyar dolar olması yönündeyken şirket %4,53’lük bir artışla 22,02 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Kurumsal taşımacılık segmentinden elde edilen 10,48 milyar dolarlık gelir, piyasa beklentisine göre %4,42’lik bir artışı yansıtırken, savunma segmentinden elde edilen 6,75 milyar dolarlık gelir piyasa beklentilerine göre %9,40’lık bir artışı temsil etti. Ayrıca, hizmet segmentinde elde edilen 4,85 milyar dolarlık gelir, piyasa beklentilerine göre %0,25’lik bir artışla gerçekleşti. Şirket 4. çeyrekte 23 milyon dolarlık zarar ile piyasa tahmini olan 167.86 milyon zarar beklentisinin üzerinde açıkladı. Böylelikle, 4. çeyrekte -0,47 olan hisse başına kâr, konsensüs beklentisi olan -0,76’nın altında gerçekleşti. Piyasa çarpanlarına bakıldığında ise FD/FAVÖK oranı tarihsel ortalama olan 23,1 ile 11,3 olan sektör ortalaması üzerinde seyrediyor.

 

 

boeing

 

Bloomberg veri terminaline göre BOEING şirketini takip eden analistlerin görüşleri, %69,7’si al, %27,3’i tut, %3,0’ü ise sat tavsiyesi yönünde şekillenmektedir. Analistlerin ortalama hedef fiyatı $255,63 olurken güncel fiyatla kıyaslandığında %-1,7’lik bir negatif getiri potansiyeli olduğu hesaplanmaktadır.

 

boeing

 

Çarşamba günü Boeing yöneticileri, 2025-2026 finansal hedeflerine sadık kaldıklarını ve 737 MAX uçağında yaşanan teknik arızanın ardından düzenleyicilerin ve müşterilerin güvenini yeniden kazanmak için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Bu gelişmelere ılımlı yaklaşan yatırımcılar ile birlikte Çarşamba günü hisse bir önceki güne göre 5,29%’lük artış kaydetti. Teknik açıdan dün BOEING hissesi,  gün içerisinde 200 günlük üssel hareketli ortalamanın üzerinde kalıcılık sağlayamamasının ardından düşüşe geçti ve günü negatif kapattı. Haftanın son işlem gününde de aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 206,81 dolar seviyesi ile 203,42 önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerin gündeme gelmesi durumunda ise 200 günlük üssel hareketli ortalamanın bulunduğu 213,30 dolar seviyesi ile 216,00 önemli direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 216,00 seviyesinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 100 günlük üssel hareketli ortalamanın bulunduğu 219,64 diğer önemli direnç seviyesi olarak izlenebilir.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın