Petrolde Talep Kaynaklı Endişeler Ağır Basıyor

10 Kas 2023, Cuma

Global talep görünümü kaynaklı endişelerin savaş riskine kıyasla ağır basmasıyla birlikte petrol fiyatları üst üste üçüncü haftayı da kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor. Petrol arzı tarafında Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü üretim kesintisinin devamına yönelik haber akışı takip edilirken, talep tarafında ise yükselişe geçen petrol stokları verisi ve dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından olan Çin’in makroekonomik dinamikleri izleniyor. Eylül ayında Suudi Arabistan ile Rusya’nın petrol arzını yıl sonuna kadar kısmaya devam etmesi kararı ve Hamas-İsrail çatışmasının ardından yaşanan kara altın rallisi, kazançlarının tamamını geri vermiş durumda. WTI petrol iki aydan uzun bir süredir ilk kez varil başına 80 doların altında işlem görürken, Brent petrol 80 USD seviyelerindeki güçlü desteğini zorluyor.

Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaların Orta Doğu geneline yayılma ihtimalinin düşmesiyle birlikte, spekülatif işlem yapanların uzun pozisyonlarını kapaması ve yeni kısa pozisyonlar açılmasına yönelik piyasa koşulları; vadeli piyasalardaki fiyatların bir kez daha aşağı yönlü baskılanma potansiyelini artırıyor. Gönüllü üretim kesintilerinin fiyatları yukarı sürükleyeceği beklentisiyle Temmuz ayı başından Eylül sonuna kadar vadeli işlemler piyasasında 325 milyon varilden fazla alım yapan spekülatörler, zayıflayan talep görünümü nedeniyle kısa pozisyonlarını artırırken uzun pozisyonlarını kapamaya zorlanmış durumdalar. Vadeli piyasalarda hal böyle iken; petrol piyasasının temel dinamiklerindeki zayıflama, 2024 yılında resesyon riskini fiyatlayan traderlar için her yükselişin satış fırsatı olarak değerlendirilmesine yol açıyor. 2024 yılında talep kaynaklı risklerin ortaya çıktığı bir ortamda arz tarafında da bir artış ortaya çıkıp çıkmayacağı ayriyeten sorgulanır durumda.

Hamas-İsrail çatışması ve bölgede oluşabilecek savaş riski göz ardı edilse de Orta Doğu’daki jeopolitik riskler her zaman bir köşede durur vaziyette. Rusya ve Suudi Arabistan yetkilileri gönüllü arz kesintisi kararlarına bağlılıklarını vurgulamaya devam ediyorlar. Suudi Arabistan enerji bakanı petroldeki düşüşün bazı ülkelerin petrol piyasalarını manipülasyonu olduğunu sert bir dille ifade etmesi bu haftanın en dikkat çekici gelişmelerinden biri oldu. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden birisi olan Suudi Arabistan’da enerji konusundaki en yetkili ismin söyleminin sertleşmesi üretim kesintilerinin devamı konusundaki beklentileri de canlı tutuyor.

Teknik açıdan bir değerlendirme yapacak olursak, WTI petrolün Çarşamba günü 200 günlük hareketli ortalamasının altında bir kapanış yapması satıcıları cesaretlendirmiş olduğunu görüyoruz. 3 haftalık düşüş serisinin ardından önümüzdeki hafta tepki alımlarının gelmesi beklenebilir fakat petrol piyasası için pozitif bir katalizör olmadığı sürece yükselişler şimdilik cılız kalacaktır. FED ve diğer majör merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikasının gecikmeli etkileri de hesaba katıldığında; 2024 yılında resesyon öngören traderlar petroldeki yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmekten çekinmeyecektir. Kısa vadeli olası yükselişlerde 78.40 USD seviyeleri ilk direnç noktası olarak takip edilirken, Nisan ayı başındaki fiyat boşluğunun oluştuğu 75.50 USD seviyeleri destek noktası olarak takip edilebilir. Satış baskısının devam etmesi durumunda ise güçlü bir destek noktası olan 84 USD seviyeleri bir sonraki önemli seviye olarak takip edilecektir.

 

petrol

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın