Bist Varant Nedir ? Hisse Varantlarda Nasıl İşlem Yapılır?

11 Kas 2021, Perşembe

Varantlar, günümüzde yatırımcılar tarafından sık sık tercih edilmektedir. Varantların sık sık tercih edilmesinin temel sebepleri ise yatırımcılarına sağladığı kaldıraç kullanımı, iki yönde işlem olanağı, limitli zarar ve limitsiz kar, düşük işlem komisyonu gibi unsurlardır.

Baktığımızda pek çok varant türü vardır. Bunlardan bazıları USD/TL, Bist ve Altın varantlarıdır. Bunların dışında da varant türler bulunduğu gibi yatırımcılar tarafından bazı varantlar sık sık tercih edilmektedir. Yatırımcılar tarafından sık tercih edilen varantlardan biri de Bist varantlarıdır. Bist varantlarının sık tercih edilmesi, Bist varantına yatırım yapmayı düşünenlerin Bist varantı ile ilgili sorular sormasına sebep olmuştur.

Bu yazımızda sizler için Bist Varant nedir ve Hisse Varantlarında nasıl işlem yapılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Bist Varantlarının avantajları ve risklerinden bahsedeceğiz.

Bist varant nedir , varantların avantaj ve dezavantajları, hisse varantlarda nasıl işlem yapılır

Bist Varant Nedir?

Bist, Borsa İstanbul’un kısaltmasıdır. Bist varant, Borsa İstanbul’da işlem gören varantlardır. Yani Bist varantlarının Dayanak Varlığı Pay’dır. Bist varantları Bist100 ve Bist30 gibi çeşitlere sahiptir. 

Bist100, Borsa İstanbul’da işlem gören, piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel bir göstergedir. Bist30 ise en yüksek 30 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan göstergedir. 

Hisse Varantlarda Nasıl İşlem Yapılır?

Hisse varantları, Bist30 endeksinde olan hisselerin dayanak varlığı olduğu, kaldıraçlı ve vadeli işlemler gibi çeşitli işlemlere imkan tanıyan menkul kıymetleştirilmiş opsiyon araçlarıdır. Garanti, Petkim, Türk Hava Yolları ve Sabancı Holding hisse varantlarına birer örnektir.

Hisse varantlarında işlem yapmak isteyen kişilerin öncelikle yatırım hesabı açmaları gerekir. Varant işlemleri için gerekli olan hesabı açan yatırımcı, Varant müşteri sözleşmesini imzalamalı ve risk formunu doldurmalıdır. Bu işlemlerin ardından yatırımcı, hisse varantlarında işlem yapabilmek için gerekli prosedürleri tamamlamış olur.

Hisse varantlarında işlem yapmak, borsada hisse alım satım yapma işlemleri ile aynıdır. Yatırımcı fiyatının yükseleceğini düşündüğü varantı alarak, kazanç elde edebilir. Eğer yatırımcı yanlış tahminde bulunur, yani piyasa analizini doğru yapamazsa zarara uğrayabilir. Bu durum hisse varantlarının riskleri arasındadır.

Ayrıca hisse varantlarında işlem yapmak isteyen yatırımcılar, borsa işlem saatleri arasında işlem yapabilir. Yani yatırımcılar, hisse varantlarında alım satım işlemlerini 10.00-13.00 / 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirebilir.

Bist Varantlarının Avantajları ve Riskleri

Her yatırımda olduğu gibi Bist varant işlemlerinde avantajların yanında bazı riskler mevcuttur. Bist varantlarının avantajlarını ve risklerini ele alacak olursak;

Bist Varantların avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yatırımcı kaldıraç sistemini kullanarak düşük maliyetle, yüksek gelirler elde edebilir.
  • Varantlar, yatırımcılarına hedging (riskten koruma) imkanı sunar.
  • Varantlar dalgalı piyasalarda hem alım varantı alanlara, hem de satım varantı alanlara aynı anda kar elde etme imkanı yaratabilir.
  • İki yönlü işlem avantajı, limitli zarar ve limitsiz kar, düşük işlem komisyonları, teminat gerektirmemesi de Bist varantlarının birer avantajıdır.

Genel olarak Bist varantların avantajları bu şekildedir.

Bist Varantların risklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ömürleri sınırlıdır yani belirli bir vadeye sahiptir. Vade süresi içinde beklenen değişimlerin yaşanmaması yatırımcılar için risklidir.
  • Kaldıraç etkisi Bist varantların avantajları arasında olduğu gibi belirli bir riskte oluşturmaktadır. Yatırımcı, yanlış tahminde bulunmasıyla kaldıraç etkisiyle yüksek miktarlarda zarara uğrayabilir.

Genel olarak Bist varantların riskleri bu şekildedir.

Bu yazımızda sizler için Bist Varant nedir ve Hisse Varantlarında nasıl işlem yapılır sorularına cevap verdik. Ayrıca Bist Varantlarının avantajları ve risklerinden bahsettik.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın