Ons Altının 2,000 USD Yolculuğu

20 Eki 2023, Cuma

Orta Doğu’daki çatışmalar şiddetlenirken, diplomatik çözüm umutlarının azalması altın ve diğer değerli madenlerin güvenli liman talebiyle yükselmesine destek oluyor. Ons altın geçen hafta %5’e yakın bir yükseliş bir performansı sergiledikten sonra haftayı %2’nin üzerinde kazançla tamamlamaya hazırlanıyor. Önceki haftalarda yatırımcılarımıza gönderdiğimiz altın notlarında da işaret ettiğimiz üzere tahvil getirilerindeki yükseliş ve FED’in şahin kalmaya devam edeceği beklentileri altını aşırı satış baskısı altında bırakan en önemli etmendi. Son iki haftada 2 ve 10 yıl vadeli ABD tahvil getirilerinin 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkmasına rağmen altının kendisine başka bir yol çizdiğini gördük. Dolar global bazda güçlenirken ons altın 1,810 USD seviyelerine kadar gerilemiş 7 Ekim sabahı yaşanan şok saldırı sonrasında ise yukarı yönlü bir momentum kazanmıştı. Altındaki zayıflığın bir sonucu olarak, hedge fonlar geçen Kasım ayından bu yana en büyük net açığa sahip oldu ve jeopolitik gerilimler yükseldikçe, pozisyonları net uzun pozisyona geri döndürme ihtiyacı da arttı. Altın ETF’leri yakın dönemin düşük seviyelerinde seyretse de altındaki spekülatif kısa pozisyonların kapanıyor olması momentumun devam etmesi için önemli bir destek sağlayabilir.

Powell’ın dün yapmış olduğu konuşma görece şahin olarak değerlendirilebilir. ABD ekonomisindeki yavaşlama emarelerinin görülme olasılığı ise gitgide artıyor. Orta ve uzun vadeli bir perspektiften bakacak olursak 2024 yılı para politikasındaki gecikmeli etkileri gördüğümüz bir yıl olabilir. Powell dün yapmış olduğu konuşmada daha fazla faiz artışına işaret etse bile Salı günü bankacılar toplantısında yapmış olduğu konuşmada Harker gibi güvercin tondan kalan üyeler de var. Bunu olası makroekonomik koşullara yönelik bir iletişim olarak görebiliriz. İşgücü piyasasındaki olası zayıflama emareleri FED’i bir paradigma değişimine zorlayabilir. FED’in faiz kararı beklentilerini gösteren FED Watch Tool’da Kasım ayının pas geçileceği fiyatlanmayı sürdürüyor. Gelecek yıl alınabilecek faiz indirimi kararları 4’ten 3’e düşse de yılın son toplantısından sonra alınacak kararlar gelecek işgücü ve enflasyon verilerine bağlı olarak değişebilir.

Altına teknik açıdan bakacak olursak; 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapanışlar yapması olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir. Son yükseliş hareketiyle birlikte Mayıs ayından bu yana süregelen satışların %50’si geri alındı. 1,965 USD seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra ons altın gözünü 2,000 USD seviyelerine çevirmiş durumda. 1,980 USD üzerindeki bir haftalık kapanış, önümüzdeki hafta haber akışının da desteğiyle psikolojik bir direnç seviyesi olan 2,000 USD’nin hedeflenmesine destek olabilir. Daha önce 3 kez test edilip üzerine çıkılamayan 2,070 USD seviyeleri fırsatı kaçırma korkusu olarak (FOMO) tanımlayabileceğimiz güdüyü tetiklemesi açısından ana hedef olacaktır. Olası geri çekilmelerde ise 1,965 USD ve 1,930 USD seviyeleri destek noktaları olarak takip edilmelidir. Gram altın ise ons altındaki yükseliş ve TL tarafındaki kontrollü değer kaybının bir sonucu olarak 1,720 TL seviyelerindeki rekorunu kırdıktan sonra gözünü 1,800 TL seviyesine çevirdi. Haftanın son işlem gününün sabah saatlerinde ise 1,785 TL seviyelerinde işlem görüyor. Gram altının TL bacağı nedeniyle herhangi bir teknik seviye vermek güç. Ons altın ve gram altındaki olası geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirmek stratejik açıdan doğru bir hamle olmaya devam edecektir.

ons altın

Arşiv

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın