Yıllın İlk FED Toplantısı

26 Oca 2022, Çarşamba

Yılın İlk FED Toplantısı İçin Nefesler Tutuldu

2022 yılına girerken küresel alanda farklı bölgelerde jeopolitik riskin artarak fiyatlara yansıması Fed’e dair endişeleri bastırarak ons altın fiyatını son bir haftada %2 yükseltti. Başta Ukrayna olmak üzere Kazakistan ve Tayvan’da yaşanan olaylar ons altın fiyatını yeniden canlandırdı. İlerleyen süreçte jeopolitik riskin artmaya devam etmesi ons altın fiyatını desteklemeye devam edebilir.

Küresel çapta enflasyon oranlarının artması ile faiz oranlarının yükseltileceği beklentisi ise ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri arttırmaya başladı. ABD tahvil piyasasına baktığımız zaman faiz oranlarının son bir haftada gerileme içinde olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda bu hafta yapılacak olan yılın ilk toplantısı oldukça önemli olacak. Fed’in enflasyonla mücadelede göstereceği duruş piyasa fiyatlamaları açısından oldukça önemli. Toplantı sonrasında açık uçlu bir faiz artırım sinyali verilmesi durumunda dolar endeksinde yaşanan değer artışı devam ederek kıymetli maden fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir. Böyle bir senaryoda aşağı olanda ilk olarak 1830 $ seviyesi devamında ise 1805 $ seviyesi destek olarak takip edilecek. Kısa vadeli yükseliş trendinde bulunduğu 1800 $ aşağısına geçilmediği müddetçe ons altında genel eğilimin yukarı yönde devam ettiğini görebiliriz.

İlerleyen aylarda enflasyon baskının devam etmesi ve jeopolitik riskinin artması ons altın fiyatına destek olmaya devam edebilir 1880 $’ın üzerine geçilmesi durumunda 1915 $’ı doğru hareketin devam ettiğini görebiliriz. Bu kapsamda fon yöneticilerinden gelen açıklamalara bakacak olursak genel eğilimin pozisyon korumak ya da arttırmak günün doldu gözüküyor. Altın fonlarının tuttu altın miktarına bakıldığında da son bir haftada %1.10 artış olduğu gözükmekte.

Finansal Piyasalar Kritik Virajda
Finansal Piyasalar Kritik Virajda

Gram Altın

Son bir aydır 810 TL ile 770 TL arasında yatay seyreden gram altın fiyatı kısa vadeli yükseliş trendi üzerindeki hareketini koruyor. Aşağı yönlü hareketlerde yükseliş trendinin geçtiği 790 TL aşağısına geçirmediği müddetçe yükseliş eğilimi devam edebilir. Fed’in kararına bağlı olmak üzere dolar lira paritesinde ve ons altın fiyatında yaşanacak hareketlerle yön bulacak olan gram altın fiyatı için 810 TL seviyesi oldukça önemli. Bu bölgenin üzerine geçilmesi durumunda 840 ve devamında 900 TL seviyesine doğru yükseliş başlayabilir.

Finansal Piyasalar Kritik Virajda

2022 yılının ikinci yarısında enflasyon oranlarının yükselmeye devam etmesi durumunda altın fiyatlarında değer artışı yaşandığını görebiliriz. Dolar lira kurunun seyrine bağlı olarak şekil kazanacak olan gram altın fiyatı için hem iç piyasada hem de yurt dışında yaşanacak gelişmeler yakından takip edilmeli. Küresel risk algısının artması ve merkez bankalarının gevşek para politikasının devam etmesi durumunda altın geçtiğimiz yılki cazibesini koruma potansiyeli taşıyor.

Finansal Piyasalar Kritik Virajda

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın