İmalat PMI Haziranda Eşik Değerini Aştı

01 Tem 2021, Perşembe

İstanbul Sanayi Odası Markit imalat satın alma yöneticileri endeksinin Haziran ayı verileri açıklandı. PMI endeksi Mayıs ayında eşik değer olan  50,0 altında 49,3 puan açıklanmıştı. Haziran ayında eşik değerin üzerine tekrar geçerek 51,3 puan olarak açıkladı.

 

 

Türkiye PMI Endeksi

 

Geçtiğimiz Mayıs ayında tam kapanmanın etkisiyle imalat sektöründe daralma izlenmişti. Kısıtlamaların gevşetilmesi, imalat sektörünün Haziran ayında büyüme bölgesine geri dönmesinde etkili oldu. Hem üretim hem de yeni siparişler haziranda artış yaşandı.

 

PMI Sektörel

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI haziran verilerine göre, vaka sayılarındaki düşüş ve kısıtlamalarının gevşetilmesi, birçok sektörde üretimin yeniden büyümeye geçmesini sağladı. Üretimi artan sektörlerin sayısı mayıs ayına göre ikiye katlanarak altıya yükseldi. Sektörlerin yarısında toplam yeni siparişler artış kaydetti. Yedi sektörün ihracatında büyüme gerçekleşti.

Sektör değerlendirme yapıldığında ;

 

PMI Sektörel

 

Gıda ürünlerinde geçtiğimiz aydaki toparlanmanın ardından talebe paralel ihracatın arttığı görülüyor. Bu durum gıda ve perakende şirketlerine pozitif yansıyabilir.

Tekstil tarafında geçtiğimiz aydaki kapanmanın etkisiyle imalat tarafında ciddi düşüş görülmüştü. Haziran ayında kısıtlamaların azalması ve talebin tekrar artmasıyla, negatif görünüm devam etse de toparlanma izleniyor. Temmuz ayında toparlanmanın devam etmesi durumunda tekrar pozitif bölgeye geçiş görülebilir. Gelen veriye göre tekstil sektörü için sınırlı pozitif etki oluşacağı söylenebilir.

Giyim ve deri ürünleri sektöründe güçlü bir talep artışı izleniyor. Bu durum için kısıtlamaların azalmasının mutlak etkisi olduğunu belirtmek gerekiyor. Sektörde talebin güçlü etkisi ile pozitif etki görülebilir.

Kimyasal , Plastik ve Kauçuk ürünler sektöründe toparlanmanın ardından güçlü görünüm devam ediyor. Bu tarafta da kimyasal , plastik ürünler sektöründe üretim faaliyeti olan sektörlerde pozitif görünümü sürdürebilir. Fakat Petrol fiyatlarının hammadde tarafındaki maliyet artışından kaynaklı kar marjlarını baskılayabilir.

Ana metal sanayide talep ve imalatta güçlü görünüm devam  ediyor. Girdi maliyetlerinin artması marjları baskılasada talep tarafındaki artış pozitif görünümü devam ettirebilir.

Kara ve Deniz taşıtları sektöründe geçtiğimiz aydaki talep azalmasının toparlanmaya geçtiği görülüyor. Bu durum otomotiv şirketlerine pozitif yansıyabilir.

Elektrikli ve Elektronik ürünler tarafında geçtiğimiz aydaki toparlanmanın ardından yavaşlama görülüyor. Bu tarafta girdi maliyetlerindeki artışın fiyatlara yansımasından ve çip sorununun kısmende olsa etkisinin devam ettiği söylenebilir.

Genel değerlendirmede imalat tarafında kısıtlamaların etkisinin azalması ile yaşanan toparlanmanın aşılamanın hız kazanması ve normalleşme sürecinin hız kazanması ile beraber Temmuz ayında talep artışına paralel imalat tarafında toparlanma devam edebilir.

 

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın