Varyant, Petrol ve Enflasyon Beklentilerini Değiştiriyor

29 Kas 2021, Pazartesi

Küresel enflasyonun başlıca sebebi olarak görülen petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelerin ardından %10’un üzerinde değer kaybetti. ABD Başkanı Biden’ın stratejik petrol rezervlerinden satış yapılacağını açıklaması, petrol fiyatlarına yönelik tartışmayı başlatmıştı. Geçtiğimiz haftanın son gününde gündeme düşen yeni mutasyon haberi ise endişelerin artmasına; Brent Petrol fiyatının 72 dolara, Ham Petrol fiyatının 67 dolara kadar gerilemesine neden oldu.

Hafta başında 76 dolar yakınlarında bulunan Brent Petrol ve 71 dolar bölgesinde bulunan Ham Petrol fiyatı için bu hafta yapılacak olan OPEC toplantısını takip ediyor olacağız. Kış aylarının yaklaşmasıyla artan enerji talebinin ise Avrupa ekonomisi üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğiz.

Altın ve Gümüş Yön Arayışında

Bilinmeyenin Korkusu

Omicron adlı verilen mutasyona uğramış yeni varyantın yatırımcı beklentilerini değiştirmesiyle, küresel borsalarda sert satışlar yaşandı. Geçtiğimiz Cuma günü Dow Jones yılın en kötü gününü yaşarken Almaya DAX endeksinde de sert satışlar görüldü. Kapanma tedbirlerinden etkilen petrol piyasasında da fiyatlar hızla geriledi.

Altın ve Gümüş Yön Arayışında

Küresel seyahatin yeniden durdurulacağına yönelik beklentiler petrol talebine ilişkin endişenin sürmesine neden olurken, küresel fiyatlar üzerinde çok büyük etkiye sahip olan Suudi Arabistan ve Rusya da dahil olmak üzere petrol üreten ülkeler grubu OPEC+ toplantısında alınacak kararlar ise petrolün gidişatını belirleyecek gibi gözüküyor. Biden’ın stratejik rezervlerden yapmayı planladığı satışa destek veren Hindistan, Japonya, Birleşik Krallık, Güney Kore ve Çin’deki gelişmelerinde arz talep dengesini nasıl şekillendirecek göreceğiz.

Yatırımcılar, varyantın etkisinin ne kadar şiddetli olacağını görmek için beklemeye devam ederken, Asya’da kış aylarına girilirken bazı pazarlarda talebin zayıflayabileceğine yönelik işaretler alınıyor. Yeni varyantının daha fazla uçuş iptaline yol açması durumda talep tarafında da yavaşlama başlayabilir. Tatil sezonu yaklaşırken alınabilecek yeni karantina önlemleri ve uçuş iptallerine ilişkin korkular petrol fiyatını aşağı yönde baskı altında tutmaya devam edebilir. Dünya Sağlık Örgütü konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede varyantın yayılma ihtimali olabileceğini belirtmesi ise talep tarafında yaşanan belirsizliği artırmaya devam ediyor.

OPEC+ grubunun Perşembe günü tamamlanması beklenen toplantı sonrasında yapacağı değerlendirme ise petrolü arz yönünden etkileyecek. Enerji fiyatlarının seyri temel makro verilerden olan enflasyon oranlarını nasıl etkileyeceğine ilişkin beklentiler de yaşananlarla farklılaşıyor ve arz yönündeki gelişmelerin önemini artırıyor. Mevcut durumda; Aramco CEO’su petrol piyasasının yeni varyanta aşırı tepki verdiğini düşünürken, JP Morgan yedek kapasite eksiği nedeniyle petrol fiyatlarının 2022’de varil başına 125 dolara, sonraki yıl ise varil başına 150 dolara ulaşacağını ön görüyor.

Yükseliş trendleri üzerinde bulunmaya devam eden petrol fiyatlarında yaşanabilecek kırılmalara karşı dikkatli olunmasında yarar var. İlerleyen süreçte Brent Petrol fiyatının 73 dolar aşağısında kalması halinde kademeli olarak 70 dolar ve 64 dolar desteklerine doğru değer kaybı yaşanabilir. Yukarı alanda ise 76 / 78 dolar aralığı ilk önemli direnç bölgesi konumunda bulunuyor. Ham Petrol fiyatındaysa 67 doların altına geçilmesi halinde 62 dolar ve 57 dolar bölgeleri destek arayışının başlayacağı fiyat seviyeleri olarak izlenebilir.

ABD’de İşsizlik Başvuruları Azalıyor

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın