Borsa Beklentileri

22 Kas 2021, Pazartesi

Borsa İstanbul 3.çeyrek şirket karlarının beklentilerin üzerinde açıklanması ve TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesiyle beraber rekor tazeledi. Son çeyrekte döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak sanayi şirketlerinin girdi maliyetlerinin artması kar marjlarını baskılamış olsa da net karlarda artış devam etti. İlerleyen süreçte döviz kurundaki yükselişle ihracat gelirinde artış yaşanması halinde beklenti üzerinde pozitif bilanço fiyatlaması devam edebilir.

Yükselen enflasyon ve TCMB’nin sert faiz indirimi sonrasında mevduat getirisinin enflasyon oranının altında kalmış olması, alternatif getiri arayışına zemin oluşturdu. Borsa İstanbul’da yıl ortası itibarıyla 20 milyar civarında seyreden işlem hacminin faiz indirimleri sonrasında 40 milyarlara ulaşması getiri arayışının tekrar Borsa İstanbul tarafına döndüğünü işaret etmekte. Artan risk iştahı ve tekrar göz kırpan yabancı yatırımlarıyla Borsa İstanbul hafta içinde rekor tazelendi. BİST100 endeksi TL bazında rekor yenilemiş olsa da yıl başında hesaplanan dolar bazlı seviyelerin %40 aşağısında işlem görmekte.

Gelen güçlü bilançoların ardından çoğunlukta endekste ağırlığı yüksek şirketlerin ıskonto oranlarının artması yıl başına kadar fiyatlamaları pozitif tarafta tutabilir. TCMB faiz indirimleriyle birlikte talebin canlanması yılın son ayında perakende sektörünü hareketlendirebilir. Konut kredilerinde faizin düşmesiyle talepte artış yaşanırsa GYO şirketlerin de alım geldiğini görebiliriz.

Faiz oranlarının düşmeye devam etmesi yeni yatırımlar için fırsat sunmaya başlayabilir. Şirketlerin enflasyonist ortamda sabit yatırımlara ağırlık verilmesi gelecek için beklentileri pozitif etkileme ihtimalini barındırıyor. Faiz oranlarının değişmesi aynı zamanda bankacılık endeksi için pozitif bir görünüm sağlıyor. Geçtiğimiz hafta BBVA’nın hisse geri alımı yaparak Garanti Bankası’yla ortaklığını desteklediğini göstermesi bankacılık endeksinin de ralliye katılmasını ve BİST 100 endeksinin 1760 seviyesine kadar yükselmesini sağladı. BBVA pay alımı haberi ile bankacılık endeksinin başlatmış olduğu ralliyi sanayi endeksi devam ettirmektedir. Son iki ayda %28 değer kazanan BİST 100 endeksinde yaşanan yükselişe paralel olarak Dolar / Lira kurunun da son iki ayda %27 düzeyine yükselmesi getirinin şimdilik başa baş devam ettiğini gösteriyor.

Bankacılık sektöründe özel bankalar öncülüğünde net karlar beklentilerin ortalama % 15 üzerinde gerçekleşti. Bir önceki çeyreğe göre ise %20 ‘nin üzerinde artış kaydedildi. Yüksek faiz döneminde kredi ivmesinin güçlü seyretmesi ve TL kredi mevduat makasının pozitif etkisi karlılığı destekledi. İlerleyen süreçte faiz oranlarının indirilmesiyle birlikte talep canlanması olması durumunda, bankacılık endeksinde dördüncü çeyrekte pozitif eğilim devam edebilir.

Sanayi tarafında şirketler enflasyon etkisi ile beklentilerden yüksek hasılat geliri elde etti. Net kar tarafı ise artan maliyet etkisinin neden olduğu marjlarda baskılanmanın yansımalarından kaynaklı beklentilere paralel gerçekleşti. Şirketlerde artan maliyetlerin etkisi ile brüt kar marjları geçtiğimiz çeyrekte görülen yüksek seviyelerden tarihsel ortalamalarına doğru geriledi. Arz sıkıntısından kaynaklı olarak artan hammadde fiyatları ve döviz kurunun etkisinin yansımasıyla önümüzdeki çeyrekte de marjlarda yatay, negatif seyir devam edebilir. Bu durum ise yıl sonunda sanayi tarafında fiyatlamalarda etki oluşturabilir.

Son bir yılda ağırlıklı olarak sanayi endeksi etkisiyle yükselen Borsa İstanbul’da yatırımcı tercihlerinin bankacılık hisselerine yönelmeye başladığı görülüyor. Faiz indirimleri sonrasında kredi hacminin artması önümüzdeki aylarda bankacılık karlılığını destekleyerek, görece ağırlığı yüksek olan bankacılık sektörü öncülüğünde BİST 100 endeksinde yükselişin sürmesine neden olabilir. Sanayi Endeksin tarafında da ihracat payı yüksek olan hisseler getiri potansiyelini korumaya devam ediyor. Küresel çapta gıda fiyatlarının artmaya devam etmesi dondurulmuş ve konserve gıda üretimi yapan şirketlerin gelecek beklentilerini pozitif etkilemeye devam edebilir. Orta vadeli hareketlerde BİST 100 endeksinde 2000 puan seviyesine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz.

Düşük mevduat faizi nedeni ile TL vadeli mevduattan çıkan meblağın borsa ve döviz tarafına geçtiği görülüyor. Bugün itibariyle 2021/Q3 dönemine göre usd/try %26 eur/try %22 artış gösterdi. Kur etkisiyle ihracatçı ve geliri döviz cinsi olan firmalar pozitif etkilenmeye devam edecek gözüküyor. Net yabancı para pozisyonu tarafında pozitif olan firmalar bu dönemde önemli ölçüde çeyreklik finansman geliri kaydedecek gibi görünüyor. Düşük mevduat faizi nedeni ile TL vadeli mevduattan çıkan paranın da borsa ve döviz tarafına kaymaya başladığı görülüyor.

Faiz indirimleriyle birlikte kredi ivmesindeyse artış devam ediyor. İlk faiz indirim kararının yapıldığı haftaya göre toplam kredi hacimlerinde %5.6 artış gösterdi. Tüketici kredileri incelendiğinde konut %2 ihtiyaç %2,5 artarken taşıt %-2 düşüş gösterdi. Dikkat çeken bir diğer kalem ise kurumsal kredi kartlarında %8’lik bir artış olması. Kurumsal kredi kartı harcamaların ise taksitli kısımda %13 artış taksitsiz kısımda %3,5 artış olduğu görülüyor.

Hisse senedi tarafında ekim ayından itibaren ortalama 2 milyar TL para girişi yaşanırken ağırlıklı olarak sanayi, havacılık ve bankacılık sektöründe alımlar göründü. Sektörel bazda para girişi dağılımında; Sanayi tarafında Tüpraş, Petkim ve Şise ön plana çıkarken, havacılık sektöründe THY ve Pegasus dikkat çekiyor. Bankacılık sektöründe ise Garanti ve Yapı Kredi tarafında para girişi yaşanmakta.

Arşiv

MetaTrader 5 uygulaması, tüm cihazlarınız için ücretsiz

HEMEN İNDİR

Düşük fiyat farkı (spread) ve gecelik faizle (swap) işlem yapın

Manipüle edilemeyen, derinlikli bir piyasada anlık yatırım yapın

Kaldıraçlı işlem ve hedging'le döviz/sektör riskini sigortalayın

Hemen Türkiye’nin Forex Şirketi’nde yatırıma başlayın